ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ.
ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ II.
Η κυβέρνηση ήδη έχει κάνει γνωστές τις προθέσεις της να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του διοικητικού συστήματος της χώρας. Το ανακοίνωσε ο αρμόδιος Υπουργός με τις προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησης και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η επεξεργασία του τελικού σχεδίου. Έχει συγκροτηθεί επιστημονική επιτροπή με πρόεδρο τον Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου κ. Δημήτρη Τσάτσο, προκειμένου να διαμορφώσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, που θα το υποβάλει στην Κυβέρνηση.
Ένα από τα στοιχεία της συνολικής διοικητικής μεταρρύθμισης είναι και οι συνενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων. Οι συνενώσεις αυτές –κατά την κυβερνητική πρόταση- κρίνονται απαραίτητες προκειμένου να ενισχυθούν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης ώστε να ανταποκριθούν στις νέες αυξημένες αρμοδιότητες που θα τους παρασχεθούν..
Η ενίσχυση αυτή θα γίνει με την μεταφορά των απαραίτητων οικονομικών πόρων, με την ενίσχυση των διοικητικών μηχανισμών τους και με την αύξηση του μεγέθους τους.
Κατά την κυβερνητική πρόταση, σε αντίθεση με ότι είχε γίνει με τον Καπποδίστρια Ι, οι συνενώσεις αυτή τη φορά θα αφορούν και το Νομό Αττικής. Θα αφορούν ακόμη και την Β’ περιφέρεια Αθηνών και την Β’ Πειραιά.
Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι όλη αυτή η μεταρρύθμιση προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς. Κατά τον Υπουργό η μεταρρύθμιση θα γίνει νόμος του Κράτους εντός των αμέσως προσεχών μηνών, ώστε οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση του Νοεμβρίου του 2010 να γίνουν με το νέο καθεστώς.
Για τη μορφή και το ακριβές πλαίσιο της μεταρρύθμισης, ο αρμόδιος Υπουργός έχει δεσμευθεί ότι θα υπάρξει διαβούλευση με όλους τους φορείς. Η διαβούλευση θα γίνει σε δύο φάσεις:
Μέχρι το πρώτο εικοσαήμερο του Δεκεμβρίου έχει δηλώσει ότι θα ανακοινωθεί η πρόταση της Κυβέρνησης, που θα αφορά το θεσμικό πλαίσιο της μεταρρύθμισης. Πάνω σ’ αυτό θα γίνει ο διάλογος.
Αφού ολοκληρωθεί ο διάλογος για το θεσμικό πλαίσιο, αμέσως μετά θα ανακοινωθεί το σχέδιο των νέων γεωγραφικών ενοτήτων. Δηλαδή οι συνενώσεις όμορων Δήμων….
Επειδή , όμως αν ανακοινωθεί ο νέος χάρτης, θα είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει, αφού ο καθένας θα πιέζει για αλλαγές και ο Υπουργός έχει δηλώσει ότι δεν θα κάνει πίσω, κάτω από οποιαδήποτε πίεση ή αντίδραση, σε κοινή συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής και της επιτροπής θεσμών της ΤΕΔΚΝΑ (Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής), στην οποία συμμετέχω ως μέλος, που έγινε στα μέσα Νοεμβρίου, προτείναμε, η ΤΕΔΚΝΑ να μην περιμένει το Υπουργείο να ανακοινώσει το δικό του σχέδιο για τις συνενώσεις, αλλά για το Νομό Αττικής, να διαμορφώσει η ΤΕΔΚΝΑ τη δική της πρόταση.
Η παρέμβασή μας έγινε δεκτή. Η ΤΕΔΚΝΑ θα διαμορφώσει τη δική της πρόταση συνενώσεων. Έτσι, θα έχουμε ένα ακόμη βήμα προκειμένου να προβάλλουμε τις δικές μας θέσεις.
ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ.
Με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα, ανησυχούμε βαθύτατα για τις εξελίξεις. Ανησυχούμε βαθύτατα γιατί είναι ορατός ο κίνδυνος, ο Δήμος Θρακομακεδόνων να χάσει την αυτονομία του. Ο αριθμός των δήμων και Κοινοτήτων, από 1034 που είναι σήμερα θα μειωθούν σε έναν αριθμό γύρω στους 400. Και θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να πετύχουμε εξαίρεση του Δήμου Θρακομακεδόνων.
Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Υπάρχει μια απόφαση να προχωρήσει η διοικητική μεταρρύθμιση και οι συνενώσεις. Και δεν το λέμε από διάθεση κινδυνολογίας, όπως διαρρέουν κάποιοι γυρολόγοι και νεόκοποι σωτήρες, οι οποίοι δήθεν έχουν έγκυρες πληροφορίες περί του αντιθέτου.
ΔΗΜΟΣ ΘΡΑΚΟΜΑΚΕΔΟΝΩΝ
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.
Κατά το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συνενώσεις μπορούν να γίνουν μόνο μεταξύ όμορων δήμων.
Ο Δήμος Θρακομακεδόνων έχει όρια μόνο με το Δήμο Αχαρνών.
Το γεωγραφικό όμως κριτήριο δεν είναι το μόνο που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη, προκειμένου να προχωρήσουν οι συνενώσεις σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση.
Οι συνενώσεις δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός. Κεντρικός στόχος των συνενώσεων είναι η δημιουργία ισχυρών δήμων, ώστε μέσα από την ισχυροποίησή τους να μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες ανώτερου επιπέδου από το σημερινό στους πολίτες.
Στην περίπτωση του Δήμου Θρακομακεδόνων, είναι βέβαιο ότι αν επιχειρηθεί συνένωση με τον μοναδικό όμορο Δήμο θα οδηγηθούμε στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Στην εγκατάλειψη και υποβάθμιση της περιοχής και στην παροχή υπηρεσιών σε επίπεδο πολύ κατώτερο από το σημερινό στους πολίτες. Ειδικότερα:
• Ο Δήμος Θρακομακεδόνων καταλαμβάνει μια μικρή έκταση 3.500 στρεμμάτων, μέσα στο ευρύτερο ορεινό όγκο της Πάρνηθας. 'Εχει πληθυσμό, κατά την απογραφή του 2001, 4678 κατοίκους. Αυτή τη στιγμή ο πραγματικός πληθυσμός του Δήμου ξεπερνά τους 12.000 κατοίκους, ενώ στα επόμενα χρόνια αναμένεται να φθάσει τις 18 με 20.000.
Στην περιοχή δεν υπάρχουν καταστήματα ή άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες. Είναι περιοχή αποκλειστικά και μόνο κατοικίας.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι κάτοικοι και η περιοχή , είναι αυτά που σχετίζονται με την προστασία ,διατήρηση και ανάπτυξη του φυσικού περιβάλλοντος. Δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα που συνδέονται με την ανεργία, την κοινωνική ένταξη, την εκπαίδευση και γενικά τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τις περισσότερες περιοχές της χώρας μας.
• Ο Δήμος Αχαρνών είναι από τους μεγαλύτερους Δήμους της χώρας τόσο σε έκταση, όσο και σε πληθυσμό. Έχει έκταση 105.000 στρεμμάτων (ξεκινάει από τη Ν. Φιλ/φεια και φθάνει μέχρι το Κρυονέρι) και πληθυσμό, κατά μεν την απογραφή του 2001, 77679 κατοίκους, σημερινό πραγματικό πληθυσμό, πάνω από 130.000 κατοίκους.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Αχαρνών είναι τεράστια και πολυποίκιλα. Υποδομών, κοινωνικά, οικονομικά, προβλήματα ανεργίας κ.λ.π.
Αν επιχειρηθεί η συνένωση των δύο δήμων, ο Δήμος Θρακομακεδόνων θα οδηγηθεί σε σημαντική υποβάθμιση. Μοιραία θα καταστεί η περιφέρεια ενός πολύ μεγάλου Δήμου σε πληθυσμό και σε έκταση, με τεράστια προβλήματα, που θα είναι αδύνατο να αντιμετωπιστούν. Ο νέος Δήμος, αναγκαστικά, θα πρέπει να δείξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον και φροντίδα στις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες και στις υποβαθμισμένες περιοχές του Δήμου. Οι προτεραιότητες του νέου Δήμου θα είναι άλλες από αυτές των κατοίκων των Θρακομακεδόνων. Θα έχει τόσες και τέτοιες ανάγκες που η προστασία, διατήρηση και ανάπτυξη του φυσικού περιβάλλοντος (που είναι το μείζον ζήτημα για τους Θρακομακεδόνες) θα εμφανίζεται ως μία ακραία πολυτέλεια…
Σε θεωρητικό επίπεδο, οι Θρακομακεδόνες θα μπορούσαν να συνενωθούν με την «όμορη» Κοινότητα Κρυονερίου και τους Δήμους Αγίου Στεφάνου, Άνοιξης, Δροσιάς, Διονύσου κ.λ.π., περιοχές οι οποίες έχουν τα ίδια κατά βάση χαρακτηριστικά με τον Δήμο Θρακομακεδόνων. Υπάρχει όμως το πρόβλημα ότι μεταξύ του Δήμου Θρακομακεδόνων και των περιοχών αυτών παρεμβάλλονται περιοχές που διοικητικά ανήκουν στο Δήμο Αχαρνών….
ΔΗΜΟΣ ΘΡΑΚΟΜΑΚΕΔΟΝΩΝ
ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ.
Με βάση όλα τα προηγούμενα, η ΛΥΣΗ για τους Θρακομακεδόνες είναι να παραμείνουμε ως αυτόνομος Δήμος. Και για μας αυτό θα είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Θα δώσουμε τη μάχη προς κάθε κατεύθυνση, ώστε οι Θρακομακεδόνες να παραμείνουν αυτόνομος Δήμος.
Θα πρέπει όμως να δούμε την πραγματικότητα κατάματα. Αν προχωρήσουν οι συνενώσεις, δεν θα είναι καθόλου εύκολο από το σύνολο των 1034 σημερινών Δήμων και Κοινοτήτων, να εξαιρεθούν μόνο οι Θρακομακεδόνες.
Επειδή λοιπόν, δεν ξέρουμε πώς θα διαμορφωθούν τα πράγματα και επειδή οι εξελίξεις τρέχουν με ταχύτατους ρυθμούς, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι προβάλλοντας εναλλακτικές προτάσεις. Οι οποίες θα έχουν επιχειρήματα, μέσα στο πλαίσιο των επιχειρούμενων συνενώσεων.
Μία πρόταση που κυκλοφορεί ευρύτατα μεταξύ των συμπολιτών μας, είναι να ζητήσουμε την ένωση του Ολυμπιακού Χωριού, της Βαρυμπόμπης και ενδεχόμενα και άλλων απομακρυσμένων και αποκομμένων από τον κεντρικό κορμό του Δήμου Αχαρνών περιοχών (π.χ. από τη Λ. Κύμης και πάνω) με το Δήμο Θρακομακεδόνων.
Η πρόταση αυτή έχει επιχειρήματα τα οποία είναι ιδιαίτερα ισχυρά, είναι δε και πολύ περισσότερο σύμφωνη με τους στόχους της διοικητικής μεταρρύθμισης, που είναι η δημιουργία νέων ισχυρών και λειτουργικών Δήμων. Που θα παρέχουν υπηρεσίες πολύ καλύτερες από τις σημερινές, στους πολίτες.
Τυχόν συνένωση των περιοχών αυτών, που έχουν σε πολλά σημεία τους κοινά ή παρόμοια χαρακτηριστικά, φαίνεται ότι πράγματι θα οδηγούσε στην δημιουργία ενός ισχυρού, βιώσιμου και λειτουργικού νέου δήμου.
Επιπλέον, με την πρόταση αυτή θα απαντούσαμε και στον κακόβουλο ισχυρισμό κάποιων (που είναι πάρα πολλοί) ότι δήθεν οι κάτοικοι των Θρακομακεδόνων διαπνέονται από «ρατσιστικές - ελιτίστικες» αντιλήψεις, και γι’ αυτό δεν θέλουν τη συνένωση με το Δήμο Αχαρνών. Οι κάτοικοι των Θρακομακεδόνων δεν έχουν να μοιράσουν τίποτα και δεν τους χωρίζει τίποτε με τους κατοίκους του Δήμου Αχαρνών. Τους σέβονται και τους τιμούν. Δεν θέλουν την ένωση με το Δήμο Αχαρνών, γιατί λόγω του μεγέθους και των προβλημάτων του Δήμου αυτού, φοβούνται την υποβάθμιση. Και στόχος των συνενώσεων και των «ισχυρών δήμων» δεν είναι προφανώς η υποβάθμιση κάποιων αναπτυγμένων περιοχών, αλλά η αναβάθμιση των υποβαθμισμένων.
Εδώ βέβαια υπάρχει το πολύ σοβαρό ζήτημα ότι το Ολυμπιακό Χωριό ή η Βαρυμπόμπη ανήκουν διοικητικά στο Δήμο Αχαρνών. Το στοιχείο όμως αυτό , δεν πρέπει να οδηγήσει σε εκ των προτέρων αποκλεισμό και άρνηση συζήτησης της πρότασης αυτής.
Κατ' αρχήν και κατά το ΙΤΑ, τα σημερινά γεωγραφικά όρια των Δήμων αποτελούν την βάση συζήτησης, όμως δεν αποτελούν κανόνα χωρίς εξαιρέσεις. Το ΙΤΑ δέχεται ότι εάν μια περιοχή ταιριάζει περισσότερο και πρέπει να ενωθεί με έναν άλλο Δήμο από αυτόν που σήμερα ανήκει, αυτό δεν είναι απαγορευτικό να γίνει.
Σήμερα, το Ολυμπιακό Χωριό είναι τελείως αποκομμένο από τον υπόλοιπο οικιστικό ιστό του Δήμου Αχαρνών. Τους χωρίζει η Λεωφόρος Κύμης, δρόμος που έχει τα χαρακτηριστικά κλειστού αυτοκινητόδρομου. Επιπλέον, οι κάτοικοι του Ολυμπιακού Χωριού δεν ενσωματώθηκαν ούτε θέλουν να ενσωματωθούν με το Δήμο Αχαρνών. Από καιρό αγωνίζονται να απεξαρτηθούν και να κάνουν το δικό τους Δήμο. Και πιστεύουμε ότι η θέληση των κατοίκων μιας περιοχής, με ποιόν θέλουν να συνενωθούν θα πρέπει να είναι το βασικότερο κριτήριο των συνενώσεων.
Ομοίως ιδιαίτερα αποκομμένη και απομακρυσμένη από τον οικιστικό ιστό του Δήμου Αχαρνών, είναι και η Βαρυμπόμπη.
Τα σημερινά, επομένως όρια των Δήμων, αποτελούν την βάση συζήτησης, όμως δεν αποτελούν θέσφατο.
Άλλωστε, με ποιά λογική θεωρείται εύλογο, επιτρεπτό ή ακόμη και για πολλούς αυτονόητο, ένας μικρός δήμος να καταργείται και να συνενώνεται με κάποιον μεγάλο, και να μην μπορεί ένα μικρό τμήμα ενός μεγάλου δήμου να αποχωρίζεται από τον μεγάλο δήμο και να συνενώνεται με το μικρό;
Κεντρικός στόχος των συνενώσεων είναι η λειτουργικότητα του νέου δήμου και η παροχή καλύτερων υπηρεσιών προς τους πολίτες. ΑΝ ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται με την συνένωση τμήματος ενός δήμου με έναν άλλον δήμο, η λύση αυτή δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί. Δεν θα πρέπει υποχρεωτικά να επιλέγεται η συνένωση δυο δήμων με βάση τα σημερινά τους γεωγραφικά όρια, έστω και αν είναι βέβαιο ότι η λύση αυτή θα αποβεί σε βάρος της λειτουργικότητας του νέου δήμου και στην υποβάθμιση των παρεχομένων προς τους πολίτες υπηρεσιών.
ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ
Να πούμε και δυο λόγια για το θεσμικό πλαίσιο, όπως σε γενικές γραμμές έχει γίνει γνωστό από την Κυβέρνηση:
1. Η μεταρρύθμιση είναι επιβεβλημένη προκειμένου να υπάρξει μια ουσιαστική αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας, συνολικά, του κράτους. Η μεταρρύθμιση αυτή πρέπει να είναι ριζική και όχι αποσπασματική. Όλες οι προσπάθειες μέχρι τώρα απέτυχαν ακριβώς γιατί αντιμετώπιζαν το ζήτημα αποσπασματικά. Πολλές φορές επιχειρήθηκαν διάφορες αλλαγές, όλες χωρίς αποτέλεσμα. Επιβάλλεται, λοιπόν, να γίνει μια μεταρρύθμιση που θα αφορά το σύνολο του κράτους.
2. Θεμέλιος λίθος μιας βαθιάς, ουσιαστικής και δημοκρατικής αλλαγής στο διοικητικό σύστημα της χώρας, είναι πρώτα από όλα η αλλαγή στο κεντρικό κράτος και τις δομές του και φυσικά η ενίσχυση και η αναβάθμιση της Αυτοδιοίκησης υπέρ των πολιτών..
3. Ο ριζικός και βαθύς μετασχηματισμός του κεντρικού κράτους είναι ο πρώτος στόχος, ώστε αυτό να μετατραπεί σε ένα επιτελικό κράτος – στρατηγείο, που θα διαχειρίζεται τις απολύτως αναγκαίες εθνικές πολιτικές, όπως είναι η άμυνα, η εξωτερική πολιτική, η δημόσια τάξη και ασφάλεια, η δικαιοσύνη, η γενική δημοσιονομική και αναπτυξιακή πολιτική.
Εφαρμόζεται πλήρως το συνταγματικά προβλεπόμενο τεκμήριο αρμοδιότητας υπέρ της Αυτοδιοίκησης. Δηλαδή, κάθε αρμοδιότητα για την οποία δεν ορίζεται ρητά ότι αποτελεί αρμοδιότητα του επιτελικού κράτους, ανήκει στην Αυτοδιοίκηση.
4. Το νέο αυτοδιοικητικό σύστημα θα απαρτίζεται από δύο ισχυρούς και ανεξάρτητους βαθμούς Αυτοδιοίκησης, τους Δήμους δηλαδή και τις Περιφέρειες. Οι δύο νέοι βαθμοί Αυτοδιοίκησης συνεργάζονται με βάση τις αρχές της επικουρικότητας, της αλληλεγγύης και της αποδοτικότητας υπέρ των πολιτών.
5. Ο Α’ βαθμός Αυτοδιοίκησης αποτελείται από τους ισχυρούς Δήμους. Ο ισχυρός Δήμος μπορεί να προκύψει από την εξασφάλιση της πραγματικής οικονομικής αυτοτέλειάς του, την ενίσχυση των διοικητικών μηχανισμών του και την ανασύνθεση των ανθρωπογεωγραφικών ενοτήτων.
Ανασύνθεση όμως με βάση συγκεκριμένα και σαφή κριτήρια και ύστερα από ευρύ εθνικό διάλογο και συναίνεση.
Ένα επίπονο διάλογο, που θα λαμβάνει σοβαρά υπόψη του τις κοινωνικές ιδιαιτερότητες και ευαισθησίες των τοπικών κοινωνιών, ώστε να είναι πραγματική και αδιατάρακτη η επιζητούμενη συναίνεση.
Ο ισχυρός Δήμος, αποτελεί προϋπόθεση για να παρέχονται αξιόπιστες και ταυτόχρονα ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες, όπως και για να ασκούνται ευρείες αρμοδιότητες.
6. Για το λεκανοπέδιο Αττικής, απαιτείται η δημιουργία μητροπολιτικής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα οξύτατα προβλήματα, που τέμνουν οριζόντια πολλές περιοχές και Δήμους. Τα προβλήματα αυτά, όπως π.χ. τα συγκοινωνιακά, το περιβάλλον, ο Οργανισμός της Αθήνας, η διαχείριση των απορριμμάτων κ.λ.π. μέχρι σήμερα, δεν επιλύονται, γιατί δεν υπάρχει κανένα κέντρο συντονισμού.
Η μητροπολιτική αυτοδιοίκηση, για το Νομό Αττικής, προτείνεται να ασκείται σε επίπεδο Περιφέρειας. Δηλαδή να ταυτίζονται τα όρια της μητροπολιτικής Αυτοδιοίκησης Αττικής με την Περιφέρεια Αττικής , οπότε οι μητροπολιτικές αρμοδιότητες θα ασκούνται από την Περιφέρεια.
Εναλλακτικά, προτείνεται, οι μητροπολιτικές αρμοδιότητες να ασκούνται μέσω συνδέσμων Δήμων και Κοινοτήτων.
7. Ο Β’ βαθμός Αυτοδιοίκησης αποτελείται από τις αιρετές Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις. Η αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση έχει επικεφαλής αιρετό Περιφερειάρχη και αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο.
Οι Νομαρχίες, που αποτελούν ισχυρό στοιχείο στην κοινωνική συνείδηση, θα αποτελούν αποκεντρωμένες διοικητικές μονάδες του νέου θεσμού της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.
8. Πρώτης προτεραιότητας κίνηση για την ενίσχυση της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης είναι να ανατεθεί σε αυτήν η διαχείριση των ΠΕΠ, δηλαδή των Περιφερειακών Προγραμμάτων.
9. Η πρόταση για τη διοικητική οριοθέτηση των νέων ισχυρών Δήμων και των Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων, πρέπει να στηρίζεται σε σαφή, αντικειμενικά και εκ των προτέρων προσδιορισμένα κριτήρια, προκειμένου να αποφευχθούν κομματικές πιέσεις και εκλογικές ιδιοτέλειες.
10. Εφαρμόζεται πλήρως και με απόλυτη συνέπεια η συνταγματική αρχή ότι η άσκηση των αρμοδιοτήτων της Αυτοδιοίκησης, συνοδεύεται από την εξασφάλιση των αναγκαίων οικονομικών πόρων. Η νέα Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού δεν θα εκπληρώσει την αποστολή της, αν οι νέοι Οργανισμοί Αυτοδιοίκησης δεν είναι οικονομικά αυτοτελείς και πλήρως απεξαρτημένοι από το κεντρικό κράτος.
Προτείνεται η φορολογική αποκέντρωση χωρίς πρόσθετους φόρους και ο σαφής προσδιορισμός των πόρων της Αυτοδιοίκησης, ώστε να εξασφαλίζεται στην πράξη η ουσιαστική αυτοτέλεια των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης.
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ.
ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Η Διοικητική Μεταρρύθμιση αποτελεί και στόχο όλων των θεσμικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης. Τόσο η ΚΕΔΚΕ ( Κεντρική ‘ Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων) όσο και η ΕΝΑΕ (Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων) με ομόφωνες σχεδόν αποφάσεις των συνεδρίων τους, έχουν ταχθεί υπέρ της διοικητικής μεταρρύθμισης, έχοντας θέσει και τις βασικές αρχές και στόχους.
Ομοίως και η ΤΕΔΚΝΑ (Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής, με απόφαση του συνεδρίου της έχει ταχθεί υπέρ της διοικητικής μεταρρύθμισης.
Μάλιστα σε κοινή συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της ΤΕΔΚΝΑ με την επιτροπή θεσμών της ΤΕΔΚΝΑ, που έγινε περί της 15 Νοεμβρίου, ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ και Δήμαρχος Αιγάλεω κ. Καλογερόπουλος με έμφαση τόνισε ότι οι συνενώσεις πρέπει να γίνουν και στην Αττική. Και στη Β Αθήνας. Και κατέληξε λέγοντας ότι η μεταρρύθμιση θα γίνει ή τώρα ή ποτέ!
ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΣΥΝΕΝΩΣΕΩΝ
Το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) έχει κάνει μια πολύ καλή επιστημονική δουλειά, σε σχέση με τα κριτήρια που πρέπει να ληφθούν υπόψη προκειμένου η νέα μεταρρύθμιση στην τοπική Αυτοδιοίκηση να μην είναι απλά μια άσκηση, όπου θα τραβιούνται μολυβιές πάνω σε ένα χάρτη και θα χαράσσονται τα νέα όρια, αλλά (από τη νέα μεταρρύθμιση) να προκύπτει ένας πραγματικά ισχυρός Δήμος, που θα έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες.
Τα κριτήρια αυτά, κατά τη μελέτη του ΙΤΑ, σε τίτλους, είναι τα εξής:
• Το πληθυσμιακό κριτήριο ( πληθυσμιακά στοιχεία των υπό συνένωση Δήμων και του νέου Δήμου)
• Το κοινωνικό κριτήριο (κοινωνική διαστρωμάτωση πληθυσμού, μορφωτικά στοιχεία, ποσοστό αλλοδαπών του κάθε επιμέρους Δήμου)
• Το οικονομικό κριτήριο ( οικονομική θέση- εισοδηματικά στοιχεία, επίπεδα ανεργίας κ.λ.π. των κατοίκων του κάθε επιμέρους Δήμου)
• Το κριτήριο της βιωσιμότητας του νέου Δήμου
• Τα γεωγραφικά κριτήρια (συνένωση όμορων Δήμων)
ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ (ΚΑΠΗ)
ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΕΛΟΣ.
ΤΟ ΕΡΓΟ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΦΘΗΚΕ!!!
Από το Φεβρουάριο του 2009 με αίτησή μας προς τον Δήμαρχο, ζητούσαμε να μας πληροφορήσει για ποιό λόγο καθυστερεί η έναρξη των εργασιών για το ΚΑΠΗ. Το έργο, προϋπολογισμού 477.000 ευρώ, έχει δημοπρατηθεί από το 2007.
Δεν πήραμε απάντηση. Το ξαναθέσαμε το θέμα και στο Δημοτικό Συμβούλιο, και δημόσια μέσω της εφημερίδας μας και του τοπικού τύπου. Καμιά απάντηση.
Στις 19 Νοεμβρίου ήρθε τελικά η απάντηση. Ο Δήμαρχος έφερε θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο τα χρήματα του ΚΑΠΗ, 477.000 ΕΥΡΩ, να διατεθούν αλλού γιατί το ΚΑΠΗ δεν θα γίνει!!!
Η πρότασή του ήταν, από τα χρήματα αυτά, 199000 να πάνε στη συντήρηση των σχολείων, έργο κατά το Δήμαρχο άμεσης προτεραιότητας γιατί κινδυνεύουν να πέσουν ακόμη και οι σκεπές, 45.000 για εφαρμογές λογισμικού, 15000 για ενεργειακές μελέτες και μελέτες ηλεκτροφωτισμού, και, τέλος 217.000 για αποκατάσταση του οδοστρώματος σε κάποιους δρόμους.
Διαφωνήσαμε εντονότατα. Διαφωνήσαμε για την εγκατάλειψη του έργου του ΚΑΠΗ.
Η ματαίωση του έργου οφείλεται αποκλειστικά και μόνο, στην αδιαφορία και ανικανότητα της σημερινής δημοτικής αρχής. Εντάσσεται και αυτό στις εγγενείς αδυναμίες του σημερινού δημάρχου. Που ενώ υπάρχουν τα χρήματα για συγκεκριμένα έργα, δεν μπορεί να τα εκτελέσει. Ή τα εκτελεί μέσω εμφανώς παράνομων διαδικασιών, που μοιραία οδηγούν σε καθυστερήσεις.
(Να θυμίσουμε το έργο της αποχέτευσης, που τα χρήματα υπάρχουν από το 2003, το βρεφονηπιακό που τα χρήματα υπάρχουν από το 2004, το Δημαρχείο επίσης από τότε, το κέντρο νεότητας επίσης).
Το ΚΑΠΗ δεν γίνεται διότι ο Δήμαρχος και οι υπηρεσίες του δεν μπόρεσαν ή ΔΕΝ ΘΕΛΗΣΑΝ να άρουν κάποια τεχνικά προβλήματα που υπήρχαν, και για τα οποία το Δημοτικό Συμβούλιο, ομόφωνα είχε παράσχει την έγκρισή του.
ΠΕΡΑ από το ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ, έτσι κι αλλιώς, ζήτημα της εγκατάλειψης του έργου του ΚΑΠΗ, θέσαμε μετ΄επιτάσεως και θέμα για τον τρόπο λειτουργίας της σημερινής δημοτικής αρχής. Που καθημερινά αποδεικνύει απίστευτη προχειρότητα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του Δήμου και παντελή έλλειψη προγραμματισμού.
Δηλαδή, εάν γινόταν το ΚΑΠΗ, θα αφήναμε τις σκεπές των σχολείων να καταρρεύσουν; Θα αφήναμε τους δρόμους της πόλης μας στο σημερινό τους χάλι, που θυμίζουν επαρχιακούς δρόμους του μεσοπολέμου;
Και ακόμη, σε σχέση με τους δρόμους: Πρότεινε μόνο την αποκατάσταση μερικών δρόμων (Π.Μελά, Νεάρχου (Νεαρίου), Γρανικού, Στρυμώνος, Πτολεμαίου, Δημ. Πολιορκητού, Κρατερού). Οι υπόλοιποι δρόμοι τί θα γίνουν; Θα παραμείνουν στο μαύρο χάλι τους. Θα περιμένουμε πρώτα να σπάσουμε τα αυτοκίνητά μας ή να πάθουμε κάποιο σοβαρό ατύχημα και μετά θα δούμε τί θα κάνουμε;
Όφειλε ο Δήμαρχος, εάν στοιχειωδώς ενδιαφερόταν για την επίλυση των προβλημάτων της πόλης (και μάλιστα προβλημάτων καθημερινής διαχείρισης), να έχει προβλέψει εγκαίρως τόσο για την συντήρηση των σχολείων, όσο και για την αποκατάσταση του οδοστρώματος των δρόμων. Η συντήρηση των σχολείων και τα οδοστρώματα, δεν είναι κάτι το απρόβλεπτο. Αντίθετα είναι απολύτως βέβαιο ότι θα χρειαστεί και το ένα , ότι θα παρουσιαστεί πρόβλημα και στο άλλο. Με ποιον τρόπο θα τα αντιμετώπιζε εάν το ΚΑΠΗ γινόταν;
Ή μήπως το ΚΑΠΗ δεν γίνεται ακριβώς γι' αυτό. Να πάρουμε δηλαδή τα χρήματα του ΚΑΠΗ για να καλύψουμε κάποιες τρύπες;
Οι πολίτες της πόλης μας και ειδικά αυτοί που περίμεναν να δουν το ΚΑΠΗ τελειωμένο, θα δώσουν και για το θέμα αυτό την απάντησή τους.
Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ένα ατόπημα που επιχειρείται από την δημοτική αρχή, μέσω του αρμόδιου αντιδημάρχου. Μας κατηγορεί ότι αρνηθήκαμε την επισκευή των σχολείων και την αποκατάσταση των διαλυμένων οδοστρωμάτων. Όμως εμείς είμαστε αυτοί που κατ’ επανάληψη έχουμε ζητήσει να συντηρηθούν τα σχολεία και να αποκαθίστανται οι ζημιές των δρόμων. Και βεβαίως όχι μόνο δεν αρνηθήκαμε, αλλά μετ’ επιτάσεως ζητήσαμε να γίνουν.
Διαφωνήσαμε όμως εντονότατα με το γεγονός ότι παίρνουν τα χρήματα από το ΚΑΠΗ για να κάνουν τις εργασίες αυτές. Όφειλαν να έχουν προνοήσει να βρουν τα αναγκαία χρήματα και όχι να ματαιώνουν την κατασκευή του ΚΑΠΗ για να τις κάνουν.
Η ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ, ΟΙ ΑΠ’ ΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΚΑΙ Η «ΛΕΒΕΝΤΙΑ» ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Το θέμα της απ’ ευθείας ανάθεσης του έργου των συνδέσεων των σπιτιών με το δίκτυο αποχέτευσης στον ίδιο , πάντα, εργολάβο, είναι γνωστό πλέον. Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι η «λεβεντιά» του κ. Δημάρχου.
Στις 14-Ιουλίου 2009 πήρε την απόφαση της Δημαρχιακής Επιτροπής για την απ΄ ευθείας ανάθεση. Η απόφαση αυτή ήταν βεβαίως παράνομη. Δεν μπορούσε , ένα έργο 2 εκατομμυρίων ΕΥΡΩ να πάει με απ’ ευθείας ανάθεση. Αυτό το γνωρίζουν και οι πέτρες.
Εμείς αντιταχθήκαμε έντονα. Και ζητήσαμε το θέμα να έλθει στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο κ. Δήμαρχος αρνήθηκε.
Στην πορεία όμως, κάποιος και πέρα από εμάς όπως φαίνεται, του είπε ότι όλη αυτή η διαδικασία είναι παράνομη και πιθανά να βρεθεί και ποινικά εκτεθειμένος.
Τότε άλλαξε ρότα. Και έφερε ο ίδιος το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο.. Στις 15 Οκτωβρίου έφερε θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο με τίτλο « Έγκριση 1ου ΑΠΕ και της 1ης συμπληρωματικής σύμβασης του έργου «Κατασκευή κύριων συλλεκτήριων αγωγών του δικτύου αποχέτευσης».
Γιατί το έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο; Από δημοκρατική ευαισθησία; Επειδή κατάλαβε επιτέλους ότι η Δημαρχιακή Επιτροπή δεν έχει αρμοδιότητα να αναθέτει έργα; Επειδή κατάλαβε ότι έργα τόσης αξίας δεν μπορούν να δοθούν χωρίς δημοπρασία;
Τίποτε από όλα αυτά!. Η απάντηση είναι ότι στη Δημαρχιακή Επιτροπή , ο Δήμαρχος είναι μέλος . Είναι ο Πρόεδρος της Δημαρχιακής Επιτροπής. Ο Δήμαρχος, στη Δημαρχιακή Επιτροπή, ψηφίζει. Και άρα, έχει και ο ίδιος ευθύνη αν η απόφαση είναι παράνομη και αν αναζητηθούν ευθύνες. Εκεί έχει ο ίδιος την βασική ευθύνη, αφού ο ίδιος εισηγείται το θέμα.
Στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμαρχος ΔΕΝ ΨΗΦΙΖΕΙ. Και άρα ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΥΘΥΝΕΣ για την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Έφερε, λοιπόν, το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να έχουν άλλοι την ευθύνη της ΠΑΡΑΝΟΜΙΑΣ. Τόση λεβεντιά και μεγαλείο!!!
Το έφερε μάλιστα και κεκαλυμμένα: «’Έγκριση 1ου ΑΠΕ και συμπληρωματικής σύμβασης…». Μήπως και κάποια από τα μέλη του Δ.Σ. δεν καταλάβουν τί ακριβώς ψηφίζουν. Στους άλλους είτε θα ασκήσει πίεση, είτε θα τους θέσει και πάλι το εκβιαστικό δίλημμα. «Αν δεν ψηφίσεις, δεν θέλεις την αποχέτευση!!!»
Στις 15 Οκτωβρίου όμως, το θέμα δεν συζητήθηκε. Ο κ. Δήμαρχος διαπίστωσε ότι πολύ δύσκολα θα ψηφιστεί η πρότασή του, αφού κάποιοι δικοί του έλειπαν, ενώ και κάποιοι άλλοι αντιδρούσαν έντονα, οπότε και ανέβαλε τη συζήτησή του. Για να το ξαναφέρει όταν οι συνθήκες θα είναι πιο ευνοϊκές…
Το έφερε τελικά στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο στις 19 Νοεμβρίου. Ούτε και πάλι πέρασε. Φοβούνται να το ψηφίσουν ακόμη και οι δικοί του.
Τελικά , για τη νομιμότητα της απ’ ευθείας ανάθεσης ζητήθηκε η γνωμοδότηση δικηγόρου…..
ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ, ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ- ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ
Στις 19 Νοεμβρίου, ο Δήμαρχος έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο ως θέμα την έγκριση του 1ου ανακεφαλαιωτικού πίνακα που αφορά το έργο της αποχέτευσης που είναι σε εξέλιξη.
Με τον πίνακα αυτόν ζητείτο η μεταφορά ενός ποσού 230.000 ΕΥΡΩ από τα απρόβλεπτα έξοδα που αναφέρονταν στη σύμβαση, ως πραγματοποιηθείσα δαπάνη, λόγω της , κατά τον πίνακα, αύξησης των χωματουργικών εργασιών.
Διαφωνήσαμε. Η αιτιολογία του συντάκτη του πίνακα που απετέλεσε και την εισήγηση της δημοτικής αρχής προς το Δημοτικό Συμβούλιο, δεν ήταν καθόλου πειστική.
Κατά την εισήγηση, αυξήθηκαν οι εργασίες, λόγω του ότι «εξ αιτίας κυρίως των βαρέων μηχανημάτων που απαιτούνται για την εκσκαφή, κατέστη αναγκαίο να αυξηθούν οι συνολικές εκσκαφές και το πλάτος της αποκατάστασης».
Αν όμως πραγματικά συμβαίνει αυτό, αν δηλαδή έγινε εκσκαφή σε μεγαλύτερο πλάτος και αυξήθηκε και το πλάτος της αποκατάστασης, αυτό οφείλεται στον τρόπο εκτέλεσης του έργου και όχι σε αναγκαία συνέπεια της εκτέλεσης του έργου. Ο εργολάβος όφειλε να κόψει με κόφτη την άσφαλτο στα σημεία που θα γινόταν η διάνοιξη και ΟΧΙ ΝΑ ΚΤΥΠΆΕΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΤΟ με το σφυρί, γεγονός που αυτό έχει ως αναγκαία συνέπεια την διάλυση του οδοστρώματος σε μεγαλύτερο του επιβαλλόμενου, πλάτους.
Η εισήγηση της δημοτικής αρχής, δεν έπεισε ούτε τα μέλη της παράταξης του Δημάρχου. Τρία από τα παρόντα μέλη της πλειοψηφίας, καταψήφισαν την πρόταση. Και βεβαίως η πρόταση απορρίφτηκε!!
ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ- ΑΚΟΜΗ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ..
Ο Βρεφονηπιακός Σταθμός έπρεπε να έχει λειτουργήσει από πέρυσι. Ο εργολάβος έπρεπε να έχει παραδώσει το έργο πλήρως αποπερατωμένο μέχρι 9 Οκτωβρίου 2008.
Δεν το έκανε. Το έργο ακόμη και σήμερα δεν έχει τελειώσει. Και αντί να επιβληθούν σε βάρος του εργολάβου οι ποινικές ρήτρες που προβλέπονται από την σύμβαση (όρος της σύμβασης: «Για κάθε ημέρα υπέρβασης από τον ανάδοχο της συνολικής προθεσμίας παράδοσης του έργου επιβάλλεται ποινική ρήτρα εκ 452,65 ΕΥΡΩ ημερησίως και για 108 ημέρες. Για τις επόμενες 81 ημέρες η ποινική ρήτρα είναι 603,54 ευρώ ημερησίως…. Πέραν δε αυτού ο ανάδοχος κηρύσσεται έκπτωτος…».
Αντί ο κ. Δήμαρχος , εφαρμόζοντας την σύμβαση, να ζητήσει από τον εργολάβο το ποσό των 100.000 ευρώ, ως ποινική ρήτρα και στη συνέχεια να τον κηρύξει έκπτωτο,
Ο κ. Δήμαρχος , στις 15-10-2009, έφερε θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ, να δοθεί νέος χρόνος στον εργολάβο για να κάνει τις εργασίες που έπρεπε να έχει ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ένα χρόνο ΠΡΙΝ!
Και επειδή όλα έγιναν κατά τρόπο άψογο (κοπή δεκάδων πεύκων κ.λ.π.) και επειδή και το έργο τελείωσε έγκαιρα, θα του κάνει και ένα δώρο ακόμη, αναθέτοντάς του επιπλέον (;) εργασίες ύψους, μαζί με τις οφειλόμενες, 975.000 ΕΥΡΩ.!!! (σημείωση: το συμβατικό αντάλλαγμα του έργου ήταν 1.981.000 ευρώ).
Το γεγονός ότι εργολάβος είναι ο ίδιος, ο γνωστός, είναι μια απλή σύμπτωση χωρίς καμιά σημασία….
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΜΕΛΕΤΗ.
ΝΕΑ ΑΠΡΕΠΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Επιτέλους, μετά από ένα ολόκληρο χρόνο μετά την σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, υπογράφτηκε η σύμβαση με το Πολυτεχνείο για την εκπόνηση της κυκλοφοριακής μελέτης.
Για να φθάσουμε στο σημείο αυτό, φέραμε δεκάδες φορές το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, δημοσιεύσαμε στην εφημερίδα και στον τοπικό τύπο τις διαμαρτυρίες τις δικές μας και των κατοίκων για τη σκόπιμη καθυστέρηση, η Αθηνά Φαραζή, δαπάνησε δεκάδες ώρες στην προσπάθειά της να κινηθούν οι υπηρεσίες του Δήμου, συνομίλησε πολλές φορές με την μελετητική ομάδα του Πολυτεχνείου, με τους συνεργάτες του δημάρχου, με τους υπαλλήλους του δήμου, με τον αντιδήμαρχο , και.... και...
Με την υπογραφή όμως της σύμβασης, ο Δήμαρχος έβγαλε από την επιτροπή που θα έχει την επαφή και την επικοινωνία με το Πολυτεχνείο την Αθηνά Φαραζή και την αντικατέστησε με δημοτική σύμβουλο της παράταξής του. 'Ετσι, στην τριμελή αυτή επιτροπή θα υπάρχουν μόνο δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης του Δημάρχου!!!
Η Αθηνά, που όπως όλοι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι συμπολίτες μας γνωρίζουν πολύ καλά, είναι αυτή που έδωσε , ως μέλος της παράταξής μας, μάχες για να προχωρήσει η σύμβαση, κρίθηκε από το Δήμαρχο ότι δεν θα πρέπει να είναι πλέον στην επιτροπή αυτή! Και ούτε κανένας άλλος από την Αντιπολίτευση. Παρά το γεγονός ότι η κυκλοφοριακή μελέτη, όπως και η μελέτη για τα ανοιχτά οικοδομικά τετράγωνα, αποφασίσθηκαν με υπογραφές δικές μας και εισήγηση δική μας.
Ο αποκλεισμός από την επιτροπή αυτή της κ.Φαραζή και όλης της αντιπολίτευσης, δεν γίνεται χωρίς σκοπιμότητα. Όπως , πολλές φορές έχουμε επισημάνει, ο δήμαρχος έχει βολευτεί με την υπάρχουσα κατάσταση και δεν έχει καμιά διάθεση να λύσει το πρόβλημα.
Πολύ φοβούμαστε, ότι με τον αποκλεισμό της αντιπολίτευσης θέλει να επιχειρήσει παρεμβάσεις στην ομάδα του Πολυτεχνείου, ώστε η μελέτη να είναι σύμφωνη με τις απόψεις του .
Εμείς δεν θα το επιτρέψουμε. Είτε μέσα από την επιτροπή, είτε έξω, θα είμαστε παρόντες. Και θα παρακολουθούμε από κοντά το θέμα. Οι όποιες σκοπιμότητες και μεθοδεύσεις δεν θα περάσουν
«ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ» ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Ο σημερινός Δήμαρχος έχει πλέον αποδείξει ότι δεν τον ενδιαφέρει η επίλυση των προβλημάτων του Δήμου και των πολιτών. Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να δημοπρατεί έργα τσιμέντου (για λόγους που πολλοί υποψιάζονται) και στη συνέχεια, το σχεδόν απόλυτο μηδέν. Τα δε έργα που γίνονται, όσα τελικά ολοκληρώνονται, στη συνέχεια εγκαταλείπονται στην τύχη τους.
• Η νέα «πλατεία» στο ΟΤ 43 παραμένει πάντα ένας χώρος χορταριασμένος χωρίς καμιά λειτουργικότητα.
• Το Κέντρο Νεότητας έχει τελειώσει εδώ και χρόνια. Παραμένει άδειο, αραχνιασμένο, εγκαταλειμμένο, γεμάτο σκουπίδια και βουνά από μπάζα, γύρω- γύρω…
• Ο βρεφονηπιακός σταθμός έχει ξεκινήσει εδώ και πάνω από τρία χρόνια. Έπρεπε να έχει λειτουργήσει από πέρυσι. Δεν λειτουργεί ούτε φέτος. Ίσως λειτουργήσει του χρόνου, παραμονές δημοτικών εκλογών…
• Το ΚΑΠΗ εγκαταλείφθηκε. Δεν θα γίνει.
• Η αποχέτευση; Αμαρτωλή ιστορία. Πρέπει να τελειώσει μέχρι 31 Δεκεμβρίου γιατί διαφορετικά το ανεκτέλεστο έργο θα το πληρώσει ο Δήμος και οι Δημότες. Όμως δύο μήνες σχεδόν, το καλοκαίρι, το έργο σταμάτησε εντελώς. Σε επιβράβευση, ο Δήμαρχος αναθέτει απ’ ευθείας στον ίδιο εργολάβο, το έργο της σύνδεσης των σπιτιών με το δίκτυο της αποχέτευσης (όταν τούτο κάποια στιγμή θα γίνει) με 1900 ΕΥΡΩ ανά σύνδεση!!!
• Η πυροπροστασία και ο καθαρισμός των οικοπέδων, δημοτικών και ιδιωτικών; Ευτυχώς που μέχρι τώρα έχουμε την τύχη με το μέρος μας. Αλλά ως πότε;
• Το περιβάλλον; Η θητεία του σημερινού δημάρχου είναι εντελώς καταστροφική.
Και ενώ τα προβλήματα όχι μόνο μένουν άλυτα, αλλά διαρκώς διογκώνονται, η αλαζονεία του Δημάρχου και η παντελής ασέβειά του προς τους θεσμούς και τους πολίτες δεν έχει τέλος:
• Σε κάθε Δημοτικό Συμβούλιο θέτουμε δεκάδες θέματα και προβλήματα του Δήμου και των πολιτών που περιμένουν λύση. Η απάντηση του Δημάρχου; ‘Ολα έχουν λυθεί ή βαίνουν προς την λύση τους!!!!
• Οι κάτοικοι όχι μόνο δεν βλέπουν να λύνονται τα προβλήματα, αλλά ούτε καν παίρνουν απάντηση στα έγγραφα αιτήματά τους. Από τα τελευταία παραδείγματα, οι κάτοικοι γύρω από το ρέμα της οδού Κρουσόβου. Πολλοί κάτοικοι έχουν υποβάλλει αίτημα εγγράφως και έχουν καταθέσει υπομνήματα από τον Ιούνιο του 2008. Για να καθαριστεί το ρέμα, το οποίο ανά πάσα στιγμή μπορεί να πιάσει φωτιά και να μας κάψει όλους.. ‘Όχι μόνο δεν έχει καθαριστεί το ρέμα, αλλά ούτε καν έλαβαν απάντηση !! Ούτε το 2008, ούτε το 2009, που επανήλθαν…
• Το θέμα του καθαρισμού των ρεμάτων το φέραμε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αποφασίσθηκε να καθαριστούν. Μένει να το δούμε…
Αλλά ας σταματήσουμε τη μικρή αυτή αναφορά στο σημείο αυτό. Γιατί αν συνεχίσουμε, δεν φτάνει όλη η εφημερίδα. Δεν έχει άλλωστε και πολλή σημασία η περιγραφή της κατάστασης. Οι κάτοικοι, οι πολίτες όλοι, έχουν μάτια και βλέπουν. Και αναλόγως θα κρίνουν…
ΕΛΕΓΧΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Η κατάσταση δεν πάει άλλο. Βλέπουμε όλοι το αίσχος που συνεχίζει να επικρατεί στον τομέα των νέων οικοδομών . Οι συμπολίτες μας με αγανάκτηση και οργή διαμαρτύρονται..
Επιτέλους ο Δήμος να ασκήσει τις αρμοδιότητές του. Έχει την υποχρέωση να το κάνει. Ο κανονισμός εκτέλεσης έργων και οικοδομών που ισχύει στο Δήμο Θρακομακεδόνων για πάνω από δέκα χρόνια το προβλέπει σαφώς: Ο Δήμος ελέγχει την πιστή τήρηση των όρων που αναφέρονται στην άδεια οικοδομής, ελέγχει την τήρηση των όρων δόμησης, την κάλυψη του οικοπέδου, την κοπή των πεύκων.
Εμείς δεκάδες φορές το έχουμε ζητήσει .Ο μηχανικός του Δήμου να παρακολουθεί τις εργασίες στις νέες οικοδομές. Να είναι παρών στην εκσκαφή του οικοπέδου, στη θεμελίωση της οικοδομής. Να ελέγχει την τήρηση των όρων.
Δυστυχώς όμως η δημοτική αρχή δεν κάνει απολύτως τίποτε. Λες και δεν υπάρχει. Ανέχεται την παρανομία. Ή μήπως τη συγκαλύπτει;
Αν η Δημοτική Αρχή δεν μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά της , ας κάνει τουλάχιστον το πολύ απλό. Να στείλει έγγραφο στην πολεοδομία να ελέγξει τουλάχιστον τις καραμπινάτες περιπτώσεις αυθαιρεσιών στις νέες οικοδομές. Με δικό της όμως έγγραφο και όχι ως καταγγελία πολιτών, όπως μέχρι τώρα κάνει. Να σταματήσει, η Δημοτική Αρχή, την απαράδεκτη τακτική της , αποποιούμενη κάθε ευθύνη της, να οδηγεί τους πολίτες σε αντιπαραθέσεις και οξύτητες με τους αυθαιρετούντες ή με την πολεοδομία. Η διατήρηση του περιβάλλοντος είναι υποχρέωση πρωτίστως του Δήμου…..
ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
Πέρυσι οι πολιτιστικοί σύλλογοι που δραστηριοποιούνται στην πόλη μας δεν έλαβαν την επιχορήγηση που προβλέπει ο Νόμος. Παρά το γεγονός ότι έγκαιρα το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την επιχορήγησή τους.
Η Δημοτική Αρχή «φρόντισε» να στείλει τα σχετικά εντάλματα για πληρωμή των συλλόγων στην εφορία Αχαρνών που κάνει για λογαριασμό του Δήμου τις πληρωμές, την τελευταία ημέρα του έτους. Στις 31 Δεκεμβρίου. Με συνέπεια, λόγω του φόρτου εργασίας των υπαλλήλων εκείνη την ημέρα, να μην γίνει δυνατόν να πληρωθούν. ‘Ετσι οι Σύλλογοι έχασαν την επιχορήγηση.
Εφέτος το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε απόφαση για την χρηματοδότηση των συλλόγων στις 6 Νοεμβρίου. Ακόμη όμως οι σύλλογοι δεν έχουν πάρει τα χρήματά τους. Πολύ φοβούμαστε ότι ο περσινός εμπαιγμός πάει να επαναληφθεί.
Η Δημοτική Αρχή απ΄ ότι φαίνεται σκόπιμα δημιουργεί προσκόμματα στην ενίσχυση των συλλόγων. Φαίνεται ότι ο Πολιτισμός, στην ανάπτυξη του οποίου οι πολιτιστικοί σύλλογοι με τους μόχθους των μελών τους και χωρίς καθόλου οικονομικά μέσα, κάνουν ότι μπορούν, δεν είναι δραστηριότητα συμβατή με τις επιλογές της σημερινής Δημοτικής Αρχής.
Εμείς σήμερα επισημαίνουμε, έγκαιρα, το πρόβλημα. Αν παρ’ όλα αυτά, το περσυνό φαινόμενο επαναληφθεί, οι ευθύνες που θα αναζητηθούν δεν θα είναι μόνο πολιτικές. Οι αποφάσεις του δημοτικού Συμβουλίου είναι εκτελεστές, έστω και αν δεν αρέσουν στο Δήμαρχο….
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου