Οι συνενώσεις των Δήμων δεν είναι ο πυρήνας της μεταρρύθμισης του σχεδίου ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ. Δεν αποτελούν καν αρχή της μεταρρύθμισης.
Μεταρρύθμιση συνιστά η μετατροπή του Κράτους σε επιτελικό . Η μεταφορά των αρμοδιοτήτων και των πόρων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο δεύτερος βαθμός Αυτοδιοίκησης σε επίπεδο Περιφέρειας, που θα αναλάβει τον αναπτυξιακό ρόλο και θα διαχειρίζεται τα κονδύλια του ΕΣΠΑ. Ο ισχυρός Δήμος που θα παρέχει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στους πολίτες. Η μητροπολιτική Αυτοδιοίκηση σε επίπεδο Περιφέρειας στο Νομό Αττικής.
Οι συνενώσεις των Δήμων, πιθανά να προκύψουν ως ανάγκη προκειμένου κάποιοι Δήμοι που σήμερα δεν είναι, να γίνουν ισχυροί.
Επομένως ο τελικός αριθμός των νέων δήμων δεν αποτελούν αυτοσκοπό. Δεν προκύπτει από πουθενά ότι οι Δήμοι πρέπει να είναι 370, 470 ή 670.
Δεν προκύπτει από πουθενά ότι ο ισχυρός Δήμος πρέπει να έχει πληθυσμό τόσες χιλιάδες. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο μέσος πληθυσμός των Δήμων είναι πολύ πιο μικρός από τον μέσο όρο του Πληθυσμού των 1034 Δήμων της Ελλάδας. Ευρώπη των 15: 5200 ανά Δήμο, Ελλάδα σήμερα 10200 ανά δήμο.
Δεν φταίει για την κακή ποιότητα των υπηρεσιών στην Ελλάδα, ο μικρός Δήμος. Δήμοι με πολύ μικρότερο πληθυσμό στην Ευρώπη ασκούν πολύ περισσότερες αρμοδιότητες και τις ασκούν πολύ καλά.
Και δεν προκύπτει από πουθενά ότι ο μεγάλος Δήμος, σε όρια και πληθυσμό, μπορεί να παρέχει καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες.
Αντίθετα η μέχρι σήμερα εμπειρία, μας δείχνει ότι μικρότεροι δήμοι παρέχουν πολύ καλύτερο επίπεδο υπηρεσιών από πολλούς μεγάλους.
Οι συνενώσεις, επομένως των Δήμων, δεν συνιστούν μεταρρυθμιστική αρχή. Πιθανά να αποτελούν το μέσον προκειμένου ένας δήμος να καταστεί ισχυρός.
Γι αυτό ακριβώς το λόγο, οι συνενώσεις δεν πρέπει να αποτελούν κανόνα γενικής εφαρμογής.
Θα πρέπει κατά περίπτωση να κριθεί εάν ο συγκεκριμένος κάθε φορά Δήμος, έχει την δυνατότητα από πλευράς οργάνωσης , υποδομών και μέσων, να ανταποκριθεί στις αυξημένες αρμοδιότητες που του παρέχονται με την μεταρρύθμιση. Αν μπορεί, γιατί θα πρέπει να συνενωθεί με κάποιον άλλον;
Γιατί θα πρέπει να παραβιαστεί η βασική αρχή της Αυτοδιοίκησης, αυτή της εγγύτητας προς τον πολίτη; Μόνο και μόνο επειδή από κάποιους αντιμετωπίζεται δογματικά το όλο ζήτημα;
Θα πρέπει, επομένως να οδηγηθούν στην συνένωση με άλλους Δήμους, μόνο οι Δήμοι που δεν μπορούν να προχωρήσουν μόνοι τους.
Αλλά και στην περίπτωση αυτή, η ανασύνθεση των Δήμων θα πρέπει να γίνει με βάση συγκεκριμένα και σαφή κριτήρια και ύστερα από ευρύ εθνικό διάλογο και συναίνεση. Ένα επίπονο διάλογο, που θα λαμβάνει σοβαρά υπόψη του τις κοινωνικές ιδιαιτερότητες και ευαισθησίες των τοπικών κοινωνιών, ώστε να είναι πραγματική και αδιατάρακτη η επιζητούμενη συναίνεση.
Οι συνενώσεις λοιπόν των Δήμων στα πλαίσια του σχεδίου ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, θα πρέπει να γίνονται υπό τους παρακάτω όρους και προϋποθέσεις:
• Να γίνονται κατά περίπτωση και μόνο εφόσον ο σημερινός Δήμος δεν μπορεί από απόψεως οργάνωσης υπηρεσιών, υποδομών και μέσων να ανταποκριθεί στις αυξημένες αρμοδιότητες που του παρέχονται.
• Να υπάρξει μεταβατική περίοδος μιας τετραετίας μέσα στην οποία θα αξιολογηθεί η ικανότητα των σημερινών δήμων, να ανταποκριθούν στις αυξημένες αρμοδιότητες που τους παρέχονται. Η αξιολόγηση να γίνεται επί τη βάσει συγκεκριμένων μετρήσιμων κριτηρίων.
• Στην φάση αυτή, σήμερα, να γίνουν μόνο οικειοθελείς συνενώσεις.
• Να τηρηθούν με ευλάβεια τα κριτήρια που προβλέπει η μελέτη του ΙΤΑ και έχουμε συμφωνήσει όλοι (κοινωνικά, οικονομικά, αναπτυξιακά κ.λ.π.).
• Η γειτνίαση ενός Δήμου με κάποιον άλλον, να μην οδηγεί αναγκαστικά στη συνένωση του Δήμου αυτού με τον όμορό του, σε περίπτωση που δεν συντρέχουν τα άλλα κριτήρια των συνενώσεων (κοινωνικά, οικονομικά, αναπτυξιακά κ.λ.π.).
• Σε περίπτωση συνένωσης, το όνομα του νέου Δήμου να είναι διαφορετικό από το όνομα του κεντρικού Δήμου, διότι διαφορετικά θα πρόκειται περί απορρόφησης των άλλων δήμων και όχι περί συνένωσης.
• Οι συνενώσεις να μην γίνονται αποκλειστικά επί τη βάσει των σημερινών ορίων των δήμων, αλλά να μπορεί απομακρυσμένος ή αποκομμένος από τον υπόλοιπο οικιστικό ιστό του Δήμου, οικισμός να συνενώνεται με άλλο γειτονικό Δήμο, με τον οποίο ταιριάζει περισσότερο, με βάσει τα κριτήρια των συνενώσεων. Και με την πρόσθετη προϋπόθεση ότι η συνένωση με άλλον γειτονικό δήμο αποτελεί και την επιλογή των κατοίκων του.
• Το πληθυσμιακό κριτήριο, στο βαθμό που θα χρησιμοποιηθεί, να μην συνδέεται με την απογραφή του 2001, αλλά να υπολογίζεται ο σημερινός πραγματικός πληθυσμός.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι παραπάνω θέσεις αποτελούν περικοπή των συνολικών θέσεων και απόψεων που έχω εκφράσει και υποστηρίξει σε όλα τα επίπεδα διαβούλευσης στα οποία συμμετέχω σχετικά με το σχέδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ: Στο συνέδριο της ΤΕΔΚΝΑ, στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, στην επιτροπή θεσμών της ΤΕΔΚΝΑ, στην (πανελλαδικής διάρθρωσης) Αυτοδιοικητική Παράταξη του ΠΑΣΟΚ , στον τομέα Αυτοδιοίκησης του ΠΑΣΟΚ,στη Νομαρχιακή Επιτροπή Βόρειας Αττικής του ΠΑΣΟΚ, σε συναντήσεις με τον Υπουργό Εσωτερικών κ.λ.π.
Οι θέσεις αυτές νομίζω ότι προωθούν καλύτερα και το ομόθυμο αίτημα των κατοίκων των Θρακομακεδόνων να παραμείνουμε ανεξάρτητος Δήμος.Είναι πολύ πιο εύκολο να ενταχθεί ο Δήμος Θρακομακεδόνων σε μια γενικότερη ρύθμιση, παρά να ζητάμε την εξαίρεσή του Δήμου από το συνολικό σχεδιασμό που θα αφορά όλους τους άλλους Δήμους της χώρας.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΡ. ΠΗΤΤΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου