Σελίδες

Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ II.

Η κυβέρνηση ήδη έχει κάνει γνωστές τις προθέσεις της να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του διοικητικού συστήματος της χώρας. Το ανακοίνωσε ο αρμόδιος Υπουργός με τις προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησης και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η επεξεργασία του τελικού σχεδίου.

Επειδή το θέμα είναι πολύ μεγάλο, ειδικά για τους Θρακομακεδόνες, θα επιχειρήσουμε μια ενημέρωση για το που βρισκόμαστε σήμερα και ποιες είναι οι προοπτικές.

Να ξεκινήσουμε από το θεσμικό πλαίσιο, όπως σε γενικές γραμμές έχει γίνει γνωστό από την Κυβέρνηση:

Κατά την Κυβέρνηση λοιπόν, η μεταρρύθμιση θεωρείται επιβεβλημένη προκειμένου να υπάρξει μια ουσιαστική αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας, συνολικά, του κράτους.

Ο ριζικός και βαθύς μετασχηματισμός του κεντρικού κράτους είναι ο πρώτος στόχος, ώστε αυτό να μετατραπεί σε ένα επιτελικό κράτος – στρατηγείο, που θα διαχειρίζεται τις απολύτως αναγκαίες εθνικές πολιτικές, όπως είναι η άμυνα, η εξωτερική πολιτική, η δημόσια τάξη και ασφάλεια, η δικαιοσύνη, η γενική δημοσιονομική και αναπτυξιακή πολιτική.

Όλες οι άλλες αρμοδιότητες θα περιέλθουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, πρώτου και δευτέρου βαθμού.

Ο Α’ βαθμός Αυτοδιοίκησης θα αποτελείται από τους ισχυρούς Δήμους. Ο ισχυρός Δήμος θα προκύψει με την εξασφάλιση της πραγματικής οικονομικής αυτοτέλειάς του, την ενίσχυση των διοικητικών μηχανισμών του και την ανασύνθεση των ανθρωπογεωγραφικών ενοτήτων.

Ο ισχυρός Δήμος, αποτελεί προϋπόθεση για να παρέχονται αξιόπιστες και ταυτόχρονα ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες, όπως και για να ασκούνται οι νέες αυξημένες αρμοδιότητες.

Ο Β’ βαθμός Αυτοδιοίκησης θα αποτελείται από τις αιρετές Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις. Η αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση θα έχει επικεφαλής αιρετό Περιφερειάρχη και αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο.

Οι Νομαρχίες, που αποτελούν ισχυρό στοιχείο στην κοινωνική συνείδηση, θα αποτελούν αποκεντρωμένες διοικητικές μονάδες του νέου θεσμού της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.

Στο παραπάνω πλαίσιο μεταρρύθμισης, έχουν συμφωνήσει όλες οι αυτοδιοικητικές παρατάξεις, πλην της προσκείμενης στο ΚΚΕ, τόσο σε επίπεδο Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, όσο και σε επίπεδο Δήμων και Κοινοτήτων. Ομόφωνα σχεδόν, από τα αντίστοιχα συνέδρια της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ έχει αποφασισθεί ως κυρίαρχο αίτημα της Αυτοδιοίκησης η διοικητική μεταρρύθμιση και καθορίστηκαν τα πλαίσια και οι προϋποθέσεις αυτής (που σε γενικές γραμμές είναι τα παραπάνω).

Ένα από τα στοιχεία της συνολικής μεταρρύθμισης είναι και οι συνενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων. Έχει εκτιμηθεί ότι προκειμένου να ανταποκριθούν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις νέες αυξημένες αρμοδιότητες που θα τους παρασχεθούν, θα πρέπει να ενισχυθούν. Η ενίσχυση αυτή θα γίνει με την μεταφορά των απαραίτητων οικονομικών πόρων, με την ενίσχυση των διοικητικών μηχανισμών τους και με την αύξηση του μεγέθους τους. Στόχος είναι ο σημερινός αριθμός των 1034 Δήμων και Κοινοτήτων να μειωθεί σε 350-500.

Το τελευταίο αυτό στοιχείο, οι συνενώσεις, είναι αυτό που δημιουργεί το μείζον πρόβλημα για τους Θρακομακεδόνες….

Σημειώνουμε ότι , σε αντίθεση με ότι είχε γίνει με τον Καπποδίστρια Ι, οι συνενώσεις αυτή τη φορά θα αφορούν και το Νομό Αττικής. Θα αφορούν ακόμη και την Β’ περιφέρεια Αθηνών και την Β’ Πειραιά.

Μάλιστα σε κοινή συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της ΤΕΔΚΝΑ με την επιτροπή θεσμών της ΤΕΔΚΝΑ (στην οποία συμμετέχει ο υπογράφων) που έγινε περί της 15 Νοεμβρίου, ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ (Τοπική ‘Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής) και Δήμαρχος Αιγάλεω κ. Καλογερόπουλος με έμφαση τόνισε ότι οι συνενώσεις πρέπει να γίνουν και στην Αττική. Και στη Β Αθήνας. Και κατέληξε λέγοντας ότι η μεταρρύθμιση θα γίνει ή τώρα ή ποτέ!

Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι όλη αυτή η μεταρρύθμιση προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς. Από τον αρμόδιο Υπουργό έχει συσταθεί ειδική επιστημονική επιτροπή, υπό τον συνταγματολόγο κ. Τσάτσο, η οποία επεξεργάζεται όλα τα δεδομένα προκειμένου σε σύντομο χρονικό διάστημα να εισηγηθεί το τελικό σχέδιο. Κατά τον Υπουργό η μεταρρύθμιση θα γίνει νόμος του Κράτους εντός των αμέσως προσεχών μηνών, ώστε οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση του Νοεμβρίου του 2010 να γίνουν με το νέο καθεστώς.

Για τη μορφή και το ακριβές πλαίσιο της μεταρρύθμισης, ο αρμόδιος Υπουργός έχει δεσμευθεί ότι θα υπάρξει διαβούλευση με όλους τους φορείς. Η διαβούλευση θα γίνει σε δύο φάσεις:

Μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου έχει δηλώσει ότι θα ανακοινωθεί η πρόταση της Κυβέρνησης, που θα αφορά το θεσμικό πλαίσιο της μεταρρύθμισης. Πάνω σ’ αυτό θα γίνει ο διάλογος.

Αφού ολοκληρωθεί ο διάλογος για το θεσμικό πλαίσιο, αμέσως μετά θα ανακοινωθεί το σχέδιο των νέων γεωγραφικών ενοτήτων. Δηλαδή οι συνενώσεις όμορων Δήμων…

Επειδή , όμως αν ανακοινωθεί ο νέος χάρτης, θα είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει, αφού ο καθένας θα πιέζει για αλλαγές και ο Υπουργός έχει δηλώσει ότι δεν θα κάνει πίσω, κάτω από οποιαδήποτε πίεση ή αντίδραση, στην κοινή συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής και της επιτροπής θεσμών της ΤΕΔΚΝΑ (που έγινε στα μέσα Νοεμβρίου) πρότεινα, η ΤΕΔΚΝΑ να μην περιμένει το Υπουργείο να ανακοινώσει το δικό του σχέδιο για τις συνενώσεις, αλλά για το Νομό Αττικής, να διαμορφώσει η ΤΕΔΚΝΑ τη δική της πρόταση. Η πρότασή μου έγινε δεκτή και έτσι η ΤΕΔΚΝΑ θα διαμορφώσει τη δική της πρόταση συνενώσεων.

Ο ΔΗΜΟΣ ΘΡΑΚΟΜΑΚΕΔΟΝΩΝ
Ο Δήμος Θρακομακεδόνων έχει όρια μόνο με το Δήμο Αχαρνών. Γύρω γύρω υπάρχει μόνο ο Δήμος Αχαρνών.

Άρα, ο μόνος Δήμος με τον οποίο θα μπορούσε, κατ' αρχήν, να συνενωθεί είναι ο Δήμος Αχαρνών.

ΠΡΙΝ όμως επιχειρηθεί η συνένωση, θα πρέπει να διερευνηθεί εάν η συγκεκριμένη συνένωση με το Δήμο Αχαρνών, θα οδηγήσει στην επίτευξη του στόχου των συνενώσεων, που είναι ο ισχυρός Δήμος και η παροχή υπηρεσιών ανώτερου επιπέδου από το σημερινό στους πολίτες.

Η κατάληξη της διερεύνησης είναι προφανής: Αν επιχειρηθεί συνένωση με τον όμορο Δήμο Αχαρνών, θα οδηγηθούμε στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Στην υποβάθμιση της περιοχής και στην παροχή υπηρεσιών σε επίπεδο πολύ κατώτερο από το σημερινό στους πολίτες. Ειδικότερα:

• Ο Δήμος Θρακομακεδόνων καταλαμβάνει μια μικρή έκταση 3.500 στρεμμάτων, μέσα στο ευρύτερο δάσος της Πάρνηθας. 'Εχει πληθυσμό, κατά την απογραφή του 2001, 4678 κατοίκους Αυτή τη στιγμή ο πραγματικός πληθυσμός του Δήμου ξεπερνά τους 12.000 κατοίκους, ενώ στα επόμενα χρόνια αναμένεται να φθάσει τις 18 με 20.000.
Στην περιοχή δεν υπάρχουν καταστήματα ή άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες. Είναι περιοχή αποκλειστικά και μόνο κατοικίας.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι κάτοικοι και η περιοχή , είναι αυτά που σχετίζονται με την προστασία ,διατήρηση και ανάπτυξη του φυσικού περιβάλλοντος. Δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα που συνδέονται με την ανεργία, την κοινωνική ένταξη, την εκπαίδευση και γενικά τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τις περισσότερες περιοχές της χώρας μας.

• Ο Δήμος Αχαρνών είναι από τους μεγαλύτερους Δήμους της χώρας τόσο σε έκταση, όσο και σε πληθυσμό. Έχει έκταση 105.000 στρεμμάτων (ξεκινάει από τη Ν. Φιλ/φεια και φθάνει μέχρι το Κρυονέρι) και πληθυσμό, κατά μεν την απογραφή του 2001, 77679 κατοίκους, σημερινό πραγματικό πληθυσμό, πάνω από 150.000 κατοίκους.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Αχαρνών είναι τεράστια και πολυποίκιλα. Υποδομών, κοινωνικά, οικονομικά, προβλήματα φτώχειας, ανεργίας κ.λ.π.

Αν επιχειρηθεί η συνένωση των δύο δήμων, ο Δήμος Θρακομακεδόνων θα υποστεί καθίζηση. Μοιραία θα καταστεί η περιφέρεια ενός πολύ μεγάλου Δήμου σε πληθυσμό και σε έκταση, με τεράστια προβλήματα, που θα είναι αδύνατο να αντιμετωπιστούν. Ο νέος Δήμος θα είναι ένα υδροκέφαλο τέρας, που δεν θα μπορεί να παρέχει ούτε τις στοιχειώδεις υπηρεσίες προς τους κατοίκους του. ‘Ετσι, αναγκαστικά, θα πρέπει να δείξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον και φροντίδα στις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες και στις υποβαθμισμένες περιοχές του Δήμου. Οι προτεραιότητες του νέου Δήμου θα είναι άλλες από αυτές των κατοίκων των Θρακομακεδόνων. Θα έχει τόσες και τέτοιες ανάγκες που η προστασία, διατήρηση και ανάπτυξη του φυσικού περιβάλλοντος (που είναι το μείζον ζήτημα για τους Θρακομακεδόνες) θα εμφανίζεται ως μία ακραία πολυτέλεια…

Κατά συνέπεια των παραπάνω, αν ο Δήμος Θρακομακεδόνων συνενωθεί με το Δήμο Αχαρνών, είναι βέβαιο ότι θα οδηγηθεί σε σημαντικότατη υποβάθμιση. Και αυτό προφανώς δεν είναι το ζητούμενο της μεταρρύθμισης.

Σε θεωρητικό επίπεδο, οι Θρακομακεδόνες θα μπορούσαν να συνενωθούν με την «όμορη» Κοινότητα Κρυονερίου και τους Δήμους Αγίου Στεφάνου, Άνοιξης, Δροσιάς, Διονύσου κ.λ.π., περιοχές οι οποίες έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με τον Δήμο Θρακομακεδόνων. Βρίσκονται μέσα σε δασικές περιοχές, είναι περιοχές αμιγούς κατοικίας, έχουν περίπου τα ίδια κοινωνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά με τη δική μας. Υπάρχει όμως το πρόβλημα ότι μεταξύ του Δήμου Θρακομακεδόνων και των περιοχών αυτών παρεμβάλλονται περιοχές που διοικητικά ανήκουν στο Δήμο Αχαρνών.


Άλλη πρόταση που θα μπορούσε να υποστηριχθεί (αφού προηγουμένως τη συζητήσουμε μεταξύ μας και συμφωνήσουμε) είναι να ζητήσουμε την ένωση του Ολυμπιακού Χωριού, της Βαρυμπόμπης και ενδεχόμενα και άλλων τμημάτων του Δήμου Αχαρνών (π.χ. από Καραμανλή και πάνω) με το Δήμο Θρακομακεδόνων.

Με τον τρόπο αυτόν θα απαντούσαμε και στο «επιχείρημα» κάποιων (που είναι πάρα πολλοί) ότι δήθεν οι κάτοικοι των Θρακομακεδόνων διαπνέονται από «ρατσιστικές» αντιλήψεις, και γι’ αυτό δεν θέλουν τη συνένωση με το Δήμο Αχαρνών. Οι κάτοικοι των Θρακομακεδόνων δεν θέλουν την ένωση με το Δήμο Αχαρνών, γιατί λόγω του μεγέθους και των προβλημάτων του Δήμου αυτού, φοβούνται την υποβάθμιση. Και στόχος των συνενώσεων και των «ισχυρών δήμων» δεν είναι προφανώς η υποβάθμιση κάποιων αναπτυγμένων περιοχών, αλλά η αναβάθμιση των υποβαθμισμένων.

Και για να καταλήγουμε:

• Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με τη συνένωση του Δήμου Θρακομακεδόνων, με το Δήμο Αχαρνών.
• Να συζητήσουμε μεταξύ μας αν πρέπει να ζητήσουμε την συνένωση του Δήμου Θρακομακεδόνων με το Ολυμπιακό Χωριό ή και άλλα τμήματα του Δήμου Αχαρνών, βόρεια της Λ. Καραμανλή.

Εν όψει όλων των παραπάνω, τίθεται το ερώτημα: Πρέπει να ανησυχούμε; Η απάντηση είναι ότι ανησυχούμε βαθύτατα. Ήδη στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο κάναμε μια ενημέρωση για τις εξελίξεις, σαν κατάληξη της οποίας είναι το ανοιχτό Δημοτικό Συμβούλιο (λαϊκή συνέλευση) της 6ης Δεκεμβρίου.

Εμείς σε όλα τα επίπεδα που συμμετέχουμε προβάλλουμε με σαφήνεια και καθαρότητα τις θέσεις μας. Προσωπικά συμμετέχω (είμαι μέλος) στην επιτροπή θεσμών της ΤΕΔΚΝΑ, στο αυτοδιοικητικό κίνημα (Αυτοδιοικητική παράταξη του ΠΑΣΟΚ), στη Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ Βόρειας Αττικής, στον Τομέα Αυτοδιοίκησης του (κεντρικού) ΠΑΣΟΚ. Μέσα από όλα αυτά τα βήματα διαλόγου και διαβούλευσης προβάλλουμε τις θέσεις μας.

Η κατάσταση πάντως είναι πολύ δύσκολη. Υπάρχει μια απόφαση να προχωρήσει η διοικητική μεταρρύθμιση και οι συνενώσεις. Στην προσπάθειά μας δεν έχουμε συμμάχους. Και δεν το λέμε από διάθεση κινδυνολογίας, όπως διαρρέουν κάποιοι γυρολόγοι και νεόκοποι σωτήρες, οι οποίοι δήθεν έχουν έγκυρες πληροφορίες περί του αντιθέτου.

Θα επανέλθουμε...

ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΡ. ΠΗΤΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: